Skip to main content

Bedwantsen in het matras van ziekenhuisbed!

Als facility manager of kwaliteitsmedewerker van een zorginstelling, weet u als geen ander hoe u problemen moet aanpakken en oplossen.
Maar wat moet u precies doen wanneer u bedwantsen aantreft in uw zorginstelling?


Bedwantsen in een matras weghalen door bedwantsen te laten bestrijden

Bedwantsen zijn experts in “meeliften”

Zo kunnen ze zich ophouden in onderzoekkamers, patiënten verblijven en zelfs in de personeelskantines!   Bedwantsen kunnen zich snel voortplanten en binnen afzienbare tijd een plaag vormen waarbij u een professional nodig heeft om dit probleem te tackelen.
Naast het feit dat Bedwantsen een gezondheidsrisico opleveren voor uw patiënten, kunt u ook reputatieschade oplopen wanneer het bekend wordt dat er bedwantsen zijn aangetroffen in uw zorginstelling!

4 stappen om Bedwantsenplaag te waarnemen en voorkomen

1. Herken de symptomen

Ondanks dat bedwantsen lichtschuw zijn en voornamelijk ’s nachts actief zijn, kunnen zaalmedewerkers, zusters en ander verplegend personeel bedwantsen al in een vroeg stadium opmerken.   Overdag kunt u namelijk kleine zwarte vlekjes op lakens, het matras, het bedframe, op en rond schilderijen, stopcontacten en ander meubilair aantreffen.
Geef uw ogen de kost en train uw personeel en/of collega’s om deze symptomen te herkennen.

Bedwantsen in matras in het ziekenhuis laten bestrijden
Ontlasting en huidvervelling van bedwantsen in een gordijnplooi

2. Quarantaine

Als u heeft vastgesteld dat er een besmetting van bedwantsen is, isoleer de ruimte dan direct.   Dit houdt in dat u de aanwezige patiënten naar een andere ruimte overbrengt.
Voordat u dit doet, zorg er dan voor dat wij vooraf op de hoogte worden gesteld zodat wij de ruimte behandeld hebben ter preventie van eventuele bedwantsen die meeverhuizen. Daarnaast kunnen onze medewerkers u tips and tricks geven om het risico op verspreiding zo klein mogelijk te maken. Laat alles achter in de besmette kamer en verplaats dit niet!
Mocht u beddengoed willen uitwassen, verplaats dit dan in oplosbare waszakken zodat bedwantsen niet kunnen ontsnappen en in de wasmachine overlijden.

3. Plan een bestrijdingsactie

Wanneer u een besmetting van bedwantsen heeft vastgesteld en quarantainemaatregelen heeft getroffen, zullen wij zo snel mogelijk een behandeling tegen bedwantsen uitvoeren. Deze behandeling voeren wij uit zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, namelijk door bedwantsen met stoom te behandelen, zodat uw patiënten niet worden blootgesteld aan insecticiden die het genezingsproces negatief kunnen beïnvloeden.

4. Nazorg

Wanneer bovenstaande 3 stappen zijn uitgevoerd, kunt u (indien gewenst) een monitoringssysteem door ons laten opzetten waarmee wij blijven monitoren op de aanwezigheid van bedwantsen.   Zo kunt u in een heel vroeg stadium de aanwezigheid van bedwantsen vaststellen en een bestrijding uitvoeren voordat de besmetting een daadwerkelijke plaag wordt.   U kunt zich intussen bezighouden met uw eigen werkzaamheden terwijl wij het bedwantsenprobleem voor u in de gaten houden.

Hulp nodig bij bedwantsenbestrijding?

Heeft u overlast of hinder van bedwantsen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw bedwantsenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 9 juni 2020