Skip to main content

Ongediertebestrijder is een uitstervend beroep

Waar staan we momenteel? Enkele jaren geleden heeft er een omslag plaatsgevonden in de afvalverwerkende industrie. In mijn jeugd kwam er nog regelmatig een lompenvrouwtje of een schillenboer door de straten en kwam er bij mijn eerste werkgever regelmatig een “oudijzer boer” metaal verzamelen.In de jaren negentig is er een omslag gekomen dat dit beter […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Waar staan we momenteel?

Mega-Des Plaagdierbeheersing LogoEnkele jaren geleden heeft er een omslag plaatsgevonden in de afvalverwerkende industrie.
In mijn jeugd kwam er nog regelmatig een lompenvrouwtje of een schillenboer door de straten en kwam er bij mijn eerste werkgever regelmatig een “oudijzer boer” metaal verzamelen.
In de jaren negentig is er een omslag gekomen dat dit beter gecoordineerd moest worden.
Er kwamen inzamelingspunten en er vonden grote samenwerkingsovereenkomsten plaats die uiteindelijk weer leiden tot fusies in grotere concerns.
De schillenboer, het lompenvrouwtje en oud-ijzer verzamelaar verdwenen uit het straatbeeld en zijn inmiddels vervangen door grote inzamelingsterreinen waar alles gesorteerd wordt en eventueel direct wordt gerecycelt.

Ook de ongediertebestrijder zal uit ons straatbeeld verdwijnen

Momenteel staat onze Plaagdierbeheersingsbranche aan de vooravond van een dergelijke ontwikkeling.
Onze overheid is druk bezig om de wetgeving zo aan te passen en ingewikkeld te maken dat het straks moeilijk wordt voor kleinere bedrijven om te kunnen overleven. Daarnaast stellen afnemers steeds hogere eisen zoals VCA, ISO, KPMB en andere keurmerken.
Kleinere bedrijven zullen gedwongen worden om hun werkzaamheden te stoppen, te verkopen of te gaan fuseren.
Er zullen dan een aantal grotere bedrijven overblijven die nog wel concurrenten zijn van elkaar, maar de gehele markt zullen domineren.
Net zoals nu het geval is met de afvalverwerkings- en inzamelingsbedrijven.

Hoe ziet de plaagdierbeheersingsbranche eruit in 2025?

InspectieMijn verwachting is dat ergens in 2025 / 2027 dit beeld al heel duidelijk zal zijn en onze branche al een heel ander beeld vertoond dan momenteel.
De eerste stappen zijn al gezet, iedereen werkt al volgens het IPM principe.
Dit houdt in dat er maatregelen getroffen worden om het plaagdieren zo onaangenaam mogelijk te maken door de biotoop in uw huis of bedrijf en op het aangrenzende terrein aan te passen. (geen schuilplaatsen, geen voedsel, geen water en geen nestelgelegenheid) in het uiterste geval zullen er pas biociden worden ingezet.
De plaagdierbestrijder zal steeds meer een adviserende rol krijgen waarbij de klant eerst zelf bewustwording wordt bijgebracht.
De overheid zal hierin een stimulerende rol spelen d.m.v. toezicht en handhaving.
Immers; 600 (grote en kleine) bedrijven terug brengen naar maximaal 35 grote bedrijven is makkelijker te handhaven. Daarnaast zullen de grote bedrijven aan de eisen van de afnemer moeten voldoen en aan keurmerken moeten meewerken.
Hiervoor zijn jaarlijkse audits nodig wat het handhaven van de overheid vereenvoudigd want;
een bedrijf dat niet aan de eisen voldoet, komt niet door de audit heen.

Collateral damage

VosInmiddels is er al veel veranderd in de plaagdierbranche.

  • Ongediertebestrijding is nu Plaagdierbeheersing.
  • Ongediertebestrijdingsbedrijf is nu een plaagdiermanagementbedrijf
  • bestrijden is nu “het opzetten van een IPM protocol, uitvoeren en opvolgend, indien nodig een actieplan maken en uitvoeren.”

Registreren en rapporteren zal steeds meer de boventoon gaan voeren maar er zullen nog vele stappen gemaakt moeten worden, dit kost tijd en geld!
In 2025 zullen er naar mijn verwachting dus enkele grote speler zijn in de markt die sterk gereguleerd worden door afnemers en overheid.
Zorg voor het milieu, diervriendelijk werken en veilig en gezond werken zal dan de boventoon voeren.
Naar mijn inzien een goede ontwikkeling voor het algehele belang, maar helaas zullen hiervoor wel diverse ongediertebestrijders het veld moeten ruimen….

gerelateerde zoekopdrachten:


Geplaatst op: 22 juli 2015