Skip to main content

Opwarming van de aarde vergt meer kennis van Plaagdierbeheerser

19 augustus 2021

In Nederland merken de ongediertebestrijders steeds meer dat de opwarming van de aarde gevolgen heeft voor hun werkzaamheden.   Door de opwarming van de aarde en de hogere temperaturen, zijn de winters lang niet meer zo streng als vroeger.
De zomers worden tropischer met hogere temperaturen, hevige regenval met vaker stormen en onweer.   Dit fenomeen zorgt er ook voor dat Tropisch ongedierte zich beter kan handhaven in ons klimaat

Mediterraan Draaigatje
Mediterrane draaigatjes zijn een invasieve exoot die onze inheemse mierenpopulaties bedreigen

Strenge winters zijn dodelijk voor tropische insecten

Koud weer is daarom een effectief afschrikmiddel – maar wanneer deze koude gebeurtenissen zeldzaam worden, kan het de toename bevorderen van tropische dieren.
Voor de overgrote meerderheid van deze organismen geldt; “als ze bevriezen, sterven ze”.
Wanneer er een strenge winter tussendoor komt, zie je ook vaak wel een ernstige terugval in de populaties, maar wanneer het een aantal winters duurt kunnen de tropische diertjes zich ook langzaam aanpassen aan ons klimaat en dan zijn ze hier om te blijven!

Mogelijke gevolgen van tropische insecten in Nederland

Zelfs als je de grootste fan bent van tropische insecten, planten en andere organismen, dan kan een invasieve exoot verwoestend zijn voor onze inheemse populaties.
Het is daarom belangrijk dat we in de gaten houden welke dieren de meeste kans hebben om reislust te ontwikkelen en naar meer noordelijke streken te verhuizen.
En het zijn niet alleen de levens van dieren die op het spel staan.

Onderzoekers hebben aangetoond dat ziektedragende insecten dit voorbeeld kunnen volgen bij het zoeken naar noordelijke populaties om zich te voeden.
En dan praten we nog niet eens over de mogelijkheden dat invasieve exoten kunnen meeliften op bijvoorbeeld schepen en vliegtuigen.   Dit heeft het potentieel om ziekten zoals het Zika-virus en dengue (beiden overgedragen door de Aedes aegypti- mug) naar delen van de wereld te brengen die niet voorbereid zijn om dergelijke gezondheidsbedreigingen aan te pakken.

Aziatische Tijgermug ontwikkeld zich in Nederland vooral in Autobanden

Plaagdierbeheersers opleiden & voorbereiden op tropische invasie!

We zien al trends verschijnen met de Aziatische Tijgermug, de Aziatische Hoornaar, het Mediterraan draaigatje, wasberen en ga zo maar door.
Het is wachten op de eerste meldingen van een Termieten aantasting!
Het is wellicht geen overbodige luxe wanneer Plaagdierbeheersers hiervoor worden voorbereid en opgeleid zodat plagen van invasieve exoten kunnen worden voorkomen en onze inheemse flora en fauna bescherm blijft.

Termieten verwijderen
Het is wachten op de eerste melding van een Termietenplaag!

Mega-Des bestrijdt invasieve exoten!

De medewerkers van Mega-Des Plaagdierbeheersing zijn getraind in het herkennen van invasieve exoten en de bestrijding hiervan!

Heeft u overlast of hinder van invasieve exoten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw invasieve exotenplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl