Skip to main content

Overlast van wasberen de nieuwe ongedierteplaag!?

Naast de vele plagen waar ongediertebestrijders de laatste tijd mee te maken krijgen, is er een reële kans dat er een extra plaagdier bijkomt. Naast de vele exotische soorten zoals: het Mediteraans draaigatje, Tapinoma mieren, Faraomieren en Tijgermuggen, komt er nu ook een zoogdier bij. Namelijk de wasbeer.

Aantal wasberen neemt toe!

Het aantal wasberen zijn in Duitsland in tien jaar tijd (2004 – 2014) vervijfvoudigd. In de deelstaten die grenzen aan Nederland groeit de populatie gemiddeld met 12% per jaar. Onderzoekers voorspellen op basis van die cijfers, een vergelijkbare toename voor het aantal wasberen in Nederland.
Voor 2015 werd de Wasbeer in Nederland circa negentig keer waargenomen.
Ze komen hier dus al voor! Vermoedelijk waren dat ontsnapte of vrijgelaten wasberen
Tegenwoordig worden er ook al gevestigde populaties waargenomen. Deze wasberen kwamen over de grens van België en of Duitsland en hebben zich hier gevestigd en voortgeplant.

Hij heeft handjes, waar die veel mee kan. Zo kan hij bijvoorbeeld makkelijk over gaas klimmen en sluitingen openmaken van een kippenhok

Wasberen richten enorme schade aan!

Inmiddels zijn er in Duitsland al meer dan een miljoen wasberen geregistreerd…., and stil counting! Hier vormen ze al een wasberen plaag en richten ze schade aan in o.a. open stallen van pluimvee industrie.

Dit komt voornamelijk omdat wasberen intelligent zijn en letterlijk en figuurlijk heel handig zijn. Wasberen hebben handige handjes. Zo kunnen ze bijvoorbeeld makkelijk over gaas klimmen en sluitingen openmaken van een kippenhok. Maar ze gebruiken die handen voornamelijk om voedsel te zoeken in ondiep water op zoek naar slakken, visjes en padden.

Wasberen deinzen er niet voor terug om katten, kippen of konijnen te doden om zo hun voedselbehoefte te stillen.

Wasberen dragen parasieten bij zich

Wasberen dragen parasieten bij zich die over kunnen stappen naar de mens (Zoönose). Zoals de Wasbeerspoelworm (Baylisascaris procyonis) en de Vossenlintworm (Echinococcus multilocularis). Deze parasieten kunnen van wasberen overstappen op de mens via hun huisdier(en) of wanneer men vruchten plukt in de natuur zoals bosbessen of bramen en deze eet zonder ze te koken.

Wasberen zijn invasieve exoten

Wasberen kunnen via een schoorsteen een huis binnen sluipen en daar schade aanrichten. Ook kunnen ze kippen en andere dieren opeten. In Maastricht is zelfs een vrouw door een wasbeer gebeten toen ze haar konijn wilde redden.

Een wasbeer is een invasieve exoot. Een invasieve exoot is een plant, dier of organisme dat hier oorspronkelijk niet vandaan komt en een bedreiging vormt voor het ecosysteem, biodiversiteit en in sommige gevallen voor de volksgezondheid. De Europese Unie wil alle invasieve exoten uit de Europese natuur verwijderen en in Nederland zijn de provincies verplicht deze regelgeving uit te voeren.

Help, ik ervaar overlast van wasberen!

Heeft u overlast of hinder van wasberen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw wasberenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Bezoekers van deze pagina bezochten ook:


Geplaatst op: 23 februari 2020