Skip to main content

Dé digitale trends & ontwikkelingen in de ongedierte-branche

Onze markt, de ongediertebranche, is drastisch aan het veranderen. De laatste 5 jaar is er meer veranderd in onze markt dan de afgelopen 25 jaar! Onze branche is aan het digitaliseren en het gebruik van rodenticiden wordt steeds meer beperkt door de overheid. We zullen onszelf dan ook opnieuw moeten uitvinden! Bekijk in onderstaande video de […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Onze markt, de ongediertebranche, is drastisch aan het veranderen. De laatste 5 jaar is er meer veranderd in onze markt dan de afgelopen 25 jaar! Onze branche is aan het digitaliseren en het gebruik van rodenticiden wordt steeds meer beperkt door de overheid. We zullen onszelf dan ook opnieuw moeten uitvinden!

Bekijk in onderstaande video de reactie van Alex Mars (eigenaar Mega-Des) op de nieuwe digitale ontwikkelingen binnen de ongediertebranche.

Gaat de ongediertebestrijder uitsterven?

Halverwege 2015 schreven we al een artikel dat ons vak als ongediertebestrijder zou uitsterven. Intussen zijn er een behoorlijk aantal bedrijven verdwenen omdat ze zijn opgekocht of gefuseerd en er komt binnenkort een tweede golf van overnames aan.
Vorig jaar (2018) schreef mijn collega Gerrit Otten een interessant artikel dat ons vakgebied zich veel meer naar consultant zou gaan ontwikkelen. Ook dit was geen onzinnig verhaal. Inmiddels noemt iedereen zich plaagdierbeheerser, plaagdierpreventie deskundige, preventietechnicus of iets anders in die strekking.

Digitale rapportage voor plaagdierbeheersing

Een heel groot verschil met een aantal jaren geleden is de digitalisering van de rapportages. Waar je vroeger ieder inspectiepunt controleerde en dit handmatig opschreef in een logboek, gebeurt tegenwoordig alles digitaal. Registratie, adviezen (al dan niet voorzien van foto’s) worden opgeslagen, verwerkt en zichtbaar in een online portal.
De grotere bedrijven zijn hiermee begonnen, maar al snel konden de middelgrote en kleinere bedrijven niet achterblijven. Vooral de voedingsmiddelen industrie maakt hier gebruik van, maar de plaagdierbeheerser zorgde ervoor dat het digitale systeem universeel werd doorgevoerd bij al haar klanten.

Digitale klapvallen om ratten en muizen te vangen

Deze digitale revolutie hield niet op. Er zijn inmiddels zelfs klapvallen met sms-notificatie. Wanneer een muis of rat dan gevangen wordt, gaat er automatisch een bericht uit met de melding dat de bewuste klem vangst heeft. Deze waarneming kan moeiteloos gekoppeld worden aan de digitale rapportage die de plaagdierbeheerser al gebruikt. Zo worden twee afzonderlijke systemen gekoppeld en vindt er een integratie plaats van kennis, registratie en notificatie.

Robots aan de slag als ongediertebestrijder?

Het gevolg is dat er straks een momentum ontstaat dat de plaagdierbeheerser meer klanten kan bedienen met hetzelfde aantal personeelsleden of misschien zelfs minder! Immers, er hoeft alleen een actie plaats te vinden wanneer een klem een melding geeft van een vangst. Daarnaast zal er periodiek een visuele inspectie op locatie noodzakelijk zijn om veranderende risico situaties te kunnen waarnemen. Maar hier zal straks in de toekomst een interessante taak zijn weggelegd voor camera’s of kleine robots voorzien van een camera. Deze zouden moeiteloos gekoppeld kunnen worden aan de software van de digitale klapvallen, zodat de robot zijn route rijdt langs de klapvallen en een overzicht heeft van de omgeving waarin hij zich bevindt.

Robot-grasmaaiers en robot-stofzuigers zijn hier een voorloper van……

Zo zou een robot plaagdier preventie technicus eruit kunnen zien….

Plaagdierbeheersing wordt in de toekomst totaal anders

Omdat de overheid ons dwingt om met minder rodenticiden toch evenveel ongedierte te bestrijden, vinden er momenteel grote innovaties plaats. Deze innovaties zullen als eerst door de voedingsmiddelen industrie worden opgemerkt en afgedwongen omdat ze zonder bestrijdingsmiddelen functioneren en minder risico vormen op contaminaties van hun product. Daarnaast zullen dierenwelzijn organisaties een dikke vinger in de pap krijgen om vooral rekening te houden met onnodig lijden van onze gevangen dieren.

De plaagdierbeheerser zal er op zijn beurt weer voor zorgen dat zijn investering wordt terugverdiend door kunstmatige intelligentie door te voeren bij alle klanten.

Meer informatie over ongedierte bestrijden zonder gif

Heeft u overlast of hinder van plaagdieren? Twijfel niet en neem contact met ons op!
Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte digitale oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

 

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 22 oktober 2019